Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie
Obwarzanki krakowskie kupisz na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.
Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają naprawdę ciekawie, natomiast kupić je można wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak dużym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają spróbować akurat opisywanego specjału?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je sto lat później, gdy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, ale później jadano je także w pozostałych miesiącach. W XV wieku władca Jan Olbracht wydał dokument, według którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną ustawę uchwaliła pięć wieków później Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu wyrobów regionalnych.
Obwarzanki krakowskie – technika wypieku
Obwarzanki posiadają formę okręgu z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią oraz wielkość około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są w myśl tego samego przepisu. Ich określenie i unikalny smak okazują się skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi sezamem lub serem – i piecze.
Nasze dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]