Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Jeśli szukasz kiszonkek, koniecznie odwiedź ten adres.

Kiszonki warzywne są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański specjał, z rzadka wykorzystywany w innych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w całej Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kiszonki – czyste zdrowie na naszym stole

Historycy uznali, iż metoda konserwowania żywności przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu czy też w soli, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat temu był to najlepszy sposób, aby przedłużyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł obyczaj preparowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Zawierają one m.in. dużo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z rzepaku i kukurydzy.

W innych państwach kwaszonki smakują odmiennie

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany generalnie na wszystkich kontynentach, nawet w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Tymczasem ogórki kiszone są tam bodajże niezmiernie lubianym składnikiem hot-dogów, hamburgerów oraz sandwiczy. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. brokuły, bakłażany oraz owoce (przykładowo oliwki), a niekiedy nawet jaja.

Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do tysięcy przepisów lokalnych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W związku z tym ogórek kiszony wedle standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]