Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów
Kiszonki wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości żelaza oraz witamin
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B3, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak m.in. żelazo, wapń oraz fosfor. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, ale powinnyśmy wypijać go regularnie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać około 250 ml soku na dzień.
Zalety soku z kwaszonych buraków
Kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który spożywamy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: pozytywnie wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a równocześnie podnosi koncentrację. Choć buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż takie soki trzeba składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]