Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej
Zamów różową sól himalajską.
Sól to substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. żelazo, magnez czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy potasu, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich własności i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]