Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty
Więcej szczegółów o soku z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to też świetne źródło witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Stanowią one też osłonę podczas terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]