Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?
Zamów żurek śląski na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Obecnie rzadko już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje chęć błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz posiłków niegdyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, a także są obowiązkowo stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – główne różnice
Jeśli spyta się Polaka o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, jakkolwiek warto stanowczo zaakcentować, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem osobistych smaków oraz kunsztu kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się trzy rodzaje:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany z reguły z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żur
Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W poradnikach kucharskich zamieszczono dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto przetestować. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy chęć np. na barszcz biały zaatakuje was znienacka, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym zrobimy aromatyczny barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]